Eden’s rubble

Vandaag doen we een checkdive op het huisrif van het Eden Beach Resort, genaamd Eden’s Rubble. Tijdens de checkdive kijk je of je genoeg lood bij je hebt om comfortabel te kunnen duiken. We duiken met Aluminium flessen die lichter zijn waardoor je dus meer lood mee moet nemen om onder te blijven. Tevens is het de eerste duik met mijn nieuwe duikcomputer (een Suunto Vyper), mijn nieuwe masker (van de Liddle) en mijn leen BCD.

Ivar maakt zijn eerste duik met zijn nieuwe BCD dus we denken onze handen hiermee vol te hebben en laten de onderwatercameras maar even in het resort liggen. Daar hebben we na 5 minuten al spijt van want het huisrif barst van het leven. We zien al snel een pauwbot liggen en even later vinden we 2 gevlekte mureenes. Er zwemt een grote tonijn en we zien een aantal trumpet en fluitvissen. Een gevlekte riddervis en een Pederson Cleaner Shrimp maakte het plaatje compleet.

De water temperatuur varieert van 28 to 30 graden celcius !!! De duik duurt 63 minuten maar we duiken met Nitrox en we gaan niet dieper dan 16,5 meter dus we hebben er geen last van.

Omdat dit de eerste dag is doen we verder rustig aan en we moeten een beetje wennen aan de relaxte sfeer op het eiland. Ook het tijdsverschil (6 uur) met Nederland moet even verwerkt worden.

We hebben een 3-tal jeeps tot onze beschikking en Ivar, Rolph en ik zijn de bestuurders. We doen wat boodschappen bij de plaatselijke Albert Heijn (!) en ‘s avonds genieten we van het Food for Fun package. Het is geweldig relaxed en goedkoop om d.m.v. de vouchers ‘s avonds in verschillende restaurants van allerlei lekkers te genieten. Nadeeltje is wel dat het wat moeilijk wordt om een nachtduik te organiseren.

Duiktijd

Vrijheid en blijheid! Dat Bonaire tot de allerbeste duiklocaties ter wereld behoort, is bij de meeste duikers wel bekend. Niet voor niets heeft Bonaire de toevoeging “Divers Paradise” gekregen! De wonderschone onderwaterwereld heeft zoveel te bieden dat een duik op Bonaire ongetwijfeld de hartewens van elke rechtgeaarde duiker zal zijn. Natuurlijk gaat het dan om het prachtige koraal, de kleurenpracht van de vele soorten tropische vissen, de zeeschildpadden, enz. En dat alles in glashelder water met een temperatuur van gemiddeld zo’n 27 graden Celsius.

Maar dat Bonaire de duiker zoveel vrijheid te bieden heeft, is wat minder bekend. Die vrijheid heeft de duiker vooral te danken aan de vele kantduikplekken die Bonaire rijk is. Je bent dus niet afhankelijk van een boot om mooie duiken te kunnen maken. Uit ervaring weten we ook dat niet-duikende partners hier erg blij mee zijn, want al duiken ze zelf niet, ze horen er toch helemaal bij. En helemaal als ze van snorkelen houden, want de meeste kantduikplekken zijn daar ook uitstekend geschikt voor. De duikplekken worden goed aangegeven: een geel geschilderde steen met daarop de naam van de plek markeert de plaats. De namen van de duikplekken zijn terug te vinden op speciale duikgidsen en kaarten. Een paar zeer populaire plekken zijn Angel City, Vista Blue, Karpata en natuurlijk Klein Bonaire. Klein Bonaire is een onbewoond eiland in de baai van Bonaire. Met een beetje geluk kom je daar ook nog zeeschildpadden tegen.

 

 

De duikschool behorende bij ons resort heet “Wannadive“. Volgens de site hebben ze drie locaties op het eiland waar je je tanks kunt ophalen en afgeven. Dat klinkt mij goed doordacht in de oren. Lekker makkelijk en snel tanks wisselen en weer het water in, klinkt goed 😉

Nitrox is beschikbaar en ik las dat ze twee soorten tanks hebben. Een grote voor mij, een normale voor Ivar = 70 minuten onder water 🙂

Een selectie van de duiken die we kunnen maken:

  • The dive at Lac Cai
  • Laat maar deze site lists them all…..

Ze hebben zelfs een webcam op het reef geplaatst… kewl…