Category Archives: Drone

Drone

Dagje weg met de Phantom 3

Na het wegvliegen van mijn Phantom 2 Quadcopter in Schotland heb ik lang lopen peinzen. Wat gaat de wetgeving rond drones doen,  Wat worden de nieuwste ontwikkelingen. Wat doen de concurenten van DJI ? Echter toen DJI een nieuwe versie van de Phantom uitbracht, de Phantom 3, was ik verkocht. ik wilde weer vliegen !

Inmiddels heb ik de Phantom 3 Advanced al weer een paar weken in bezit en zijn er al weer diverse vluchten gemaakt. Ik heb niet voor de Professional gekozen omdat deze nog weer eens een paar honderd euro duurder was en eigenlijk alleen maar voor een 4k camera. 1080p is voor mij voorlopig genoeg !

Hier een filmpje in de buurt van Tata steel, Wijk aan Zee en Ijmuiden:

Schotland Fort William naar Newcastle – RIP Drone

We moeten weer terug richting Nederland. Helaas, want Schotland is echt een prachtig land. We moeten ruim 5 uur rijden en om 16:15 moeten we ingescheept zijn. We vertrekken dus om 9:00.

de route gaat door Glen Coe en de views zijn weer prachtig. Ik besluit nog een keertje de drone in de lucht te sturen. Het is windstil en dat kwartiertje kunnen we wel hebben. Zo dacht ik !

Je zult het altijd zien op zo’n laatste vlucht maar het gaat geweldig fout. In eerste instantie krijg ik geen verbinding met de satellieten. ik probeer het een stukje verder op een strandje en daar lukt het. Ik stijg op maar merk al snel dat er iets niet klopt, de drone blijft maar een kant op vliegen en ik krijg hem niet terug onder controle. Na 1:21 wordt de verbinding verbroken en ik denk nog dat de drone dan nu wel zelf terug zal keren. Na een minuutje hoor en zie ik echter nog niets ! Ik zet dus ook de zender uit maar het haalt allemaal niets uit. De drone is weg en komt niet meer terug !!! 🙁

Ik baal als een stekker en we wachten nog ruim een half uur. De drone kan maximaal 25 minuten in de lucht blijven dus ik weet dat hij moet zijn neergestort 🙁 Ik ga nog flink op mijn plaat op het strandje waar het door zeewier erg glad is en bezeer mijn knie. Ik baal echt flink want ik ben ook de eerder geschoten filmpjes kwijt en ik hoop maar dat het ding geen schade heeft veroorzaakt !

Maar goed, we moeten verder om de boot te halen dus we gaan weer op pad. In het begin hou ik de app en zender nog aan om te kijken of we nog in range van de drone komen maar helaas….niets !!! De “find my drone” optie geeft de brug van Glenfinnan aan waar ik gisteren heb gevlogen dus dat helpt ook niet veel. Hij is pleite.

De weg terug is wel erg mooi dus daar kunnen we nog van genieten. We merken echter wel dat we niet veel tijd meer hebben om de boot te halen. vooral in Newcastle wordt het spannend omdat de navigatie ons dwars door de stad stuurt. Stoplichten, inparkerende mensen en druktes, het help allemaal niet en we weten niet zeker of de navigatie ons goed stuurt. Zoals eerder gezegd is de bewegwijzing in Engeland niet bijzonder sterk.

Om 16:00 komen we aan bij de pond. Net op tijd. We slapen in een Commodore hut. Deze heeft 3 gewone bedden en er is ruimte genoeg om met zijn alle te kunnen staan, dat was op de heenweg wel anders. Ook hebben we gratis WIFI en is er een lounge met gratis drankjes en Hapjes. Het ontbijt kan zelfs op de kamer genuttigd worden maar we besluiten gewoon naar het restaurant te gaan. We nemen plaats in de lounge met uitzicht over de boeg en genieten van de wegvaart uit Newcastle.

 

 

Schotland Isle of Skye naar Fort Wiliam

We moeten weer richting vasteland. We bezoeken nog een uitkijkpunt bij Alligin en Ellgol en pakken dan de pont van Armadal naar Mallaig. In Mallaig lunchen we bij een visrestaurantje. Ik neem een garnalen cocktail en ze vragen we normal or large. Doe maar large dacht ik. nou dat heb ik ge(w/g)eten!! Ik kreeg een pint (ogeveer halve liter) grote garnalen. Heerlijk maar het avondeten mag van mij wat later vandaag.

De weg van Mallaig naar Fort Adams is ook een erg mooi. Je komt dan langs Glenfinnan waar een mooi spoorwegviaduct staat. deze is o.a. gebruikt in de film van Harry Potter en er gaat een stoomtrein regelmatig overheen.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om weer een stukje te vliegen zodat we niet helemaal naar het viaduct hoeven te lopen. Ik denk dat het mooie beelden zijn maar ik kan ze helaas niet tonen. Hoe dat komt leest je in de volgende post.

De B&B ligt weer midden in de bossen met uitzicht op de Ben Nevis. De eigenaar legt ‘s avonds wat voedsel klaar en dan komen er een aantal Marters op bezoek. Dit doen ze blijkbaar al meer dan 30 jaar en is een erg leuk gezicht. Weer lekker eten en dan slapen. Morgen al weer naar huis.

 

Schotland Fort Augustus naar Isle of Skye

Via the road to the Isle rijden we naar Skye. Naast de vele mooie uitzichten komen we onder weg langs Eilan Donan Castle. Dit kasteel ligt op het kruispunt van 3 lochs en is in vele films gebruikt waaronder: “Highlander”, “The World is not Enough” en “Maid of Honour.”

Aangezien het hier een stuk rustiger is, weinig bebouwing en ook nog eens bijna windstil besluit ik om mijn drone hier eens uit te proberen. Zie hier het resultaat:

Na mijn vluchtje gaan we verder en via de Skye bridge rijden we het Isle of Skye op. De laaghangende bewolking geeft bijzondere aanzichten. Je ziet de wolken binnen drijven en als je er middenin zit is het vrij mistig en zie je weinig. Grijze mist wordt hierdoor afgewisseld door prachtige landschappen. De B&B keeper waar we afgelopen nacht hebben geslapen vertelde ons al dat ze de wegen op Sky rond de schapen hebben gelegd. Ze zijn small en kronkelig 🙂 Er zijn “passing Places” waar je elkaar kunt passeren en zo vinden we onze weg.

In de verte zien we een soort menhir staan op de bergen. later blijkt dat deze 16 dubbeldekkers hoog is 🙂 Het heet de Old man of Storr. Je kan hier naar toe lopen maar na een paar flinke klimmen houden pap en ik het voor gezien. Mark is echter niet te stoppen en loopt het hele stuk door. Na een tijdje vervelen bedenk ik me dat ik een speeltje in de auto heb 🙂 , dus zie hier de tweede vlucht met de drone:

Wanneer Mark weer terug is rijden we verder naar het Neist Point uitkijkpunt. Dit ligt aan de west kant van het eiland. Het is weer een hele klim naar beneden (maar daarna natuurlijk ook weer omhoog) maar we besluiten het toch te doen. Puffend en zwetend , maar trots en voldaan komen we weer boven en is het tijd om onze B&B voor de avond op te zoeken.

Op aanraden van de B&B keepers gaan we eten in de Stein Inn. Dit is de oudste pub op het eiland en we hebben hier heerlijk gegeten. Wat is dit een prachtig eiland.

 

familie BBQ from the air

Vandaag was alweer de “meer dan twee” de editie van onze jaarlijkse familie BBQ. Ik weet niet hoe lang we dit al doen maar het zal zeker iets van de tiende editie zijn geweest. Dit keer had ik de Phantom meegenomen voor wat headshots. Hieronder het resultaat.

Eerder op de dag:

Ground Station

Ground Station is een optie van mijn drone waarmee hij waypoints volgt.  Je stelt deze waypoints in op de kaart en dat ding vliegt er vanzelf naar toe. Deze optie moest ik natuurlijk ook even proberen. Ik naar het groengebied naast mijn wijk en gaan met die banaan.

En ja hoor, zonder mijn verdere invoer stijgt mijn Phantom op en gaat zijn rondje doen. Op mijn telefoon zie ik dat hij op ongeveer 500 meter afstand zit maar ik maak me geen zorgen omdat het hoogtelimiet tijdens deze vlucht is ingesteld op 30 meter. Ook als ik hem niet meer kan zien heb ik er nog steeds vertrouwen in omdat ik mooi beeld heb. Totdat ook dat opeens verdwijnt….hmmm… en nu …. Geduld hebben, hij zou weer bij mij moeten landen en als hij contact verliest zou hij ook automatisch terug moeten komen. Maar na een paar minuten begin ik hem toch wel een beetje te knijpen. Ik druk op de “kom nu naar huis to knop”. connection lost zegt de app…..hmmmmm, na nog een minuut wachten besluit ik om d ezender uit te zetten. daardoor zou hij rechtstreeks naar me terug moeten vliegen. Ik hoor en zie echter helemaal niets …… fuck….wat nu…. Ik pak mijn rugtas in en besluit richting het laatst waargenomen punt te lopen. Net als ik dat wil gaan doen hoor ik het vertrouwde gebrom in de verte. Niet veel later zie ik het ding ook. Ik waarschuw een wandelaar met hond even want die loopt net op de plek waar de phantom wil landen en niet veel later heb ik hem weer in mijn hand. Pfew.. zweethandjes.

Wat blijkt nou. Op de een of andere manier is de phantom recht over Zwaanshoek gevlogen. Ook nog eens precies over het huis van Ivar en Anita 🙂 Hij had weer mijn richting op moeten gaan maar is de compleet tegenovergestelde kant op gegaan. ik weet niet of ik een waypoint verkeerd heb ingesteld of dat er wat anders is misgegaan. Terwijl hij bijna over de ringvaart was (ongeveer 1000 meter van mij af) is de “return to Home” functie ingeschakeld en zie je hem weer terug vliegen. Ik ben erg blij met die functie 🙂

Later tijdens mijn tweede vlucht is die nog een keer ingeschakeld omdat hij na 150 meter hoogte het wel genoeg vond. Blijkbaar is dat het hoogtelimiet hier 🙂

Het blijft leuk speelgoed maar ik moet nog goed de limieten testen. 1000 meter is wat mij betreft echt wel ver genoeg 🙂